Cursus Persoonlijk Humanisme

Op drie woensdagavonden (25 januari, 1 februari en 8 februari) geef ik de cursus Persoonlijk Humanisme. De cursus is volgeboekt, maar men kan zich voor een volgende keer al melden bij het Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland.

De opzet van de cursus
Een inspirerende kennismaking met een vitaal humanisme voor mensen van nu

Wat is humanisme? Ben ik een humanist? Hoe sta ik eigenlijk in het leven? Wat zijn voor mij belangrijke waarden? Hoe ga ik om met mijn vrijheid (en mijn verantwoordelijkheid)? Hoe maak ik van het leven iets moois en waardevols? Deze en andere vragen komen tijdens deze cursus over persoonlijk humanisme uitgebreid aan bod. Aan de hand van levendige presentaties, prikkelende opdrachten en boeiende gesprekken maak je kennis met de humanistische levensbeschouwing. Samen met anderen wissel je van gedachten over onderwerpen die gaan over jouw leven. Je staat stil bij hoe je tegen de dingen aankijkt en wat voor jou van waarde is.

In deze cursus staan uitwisseling en gesprek voorop, maar er wordt ook aandacht besteed aan kennis over (de geschiedenis van) het humanisme en het humanistische mens- en wereldbeeld. Opdrachten en discussie verhelderen je eigen waarden en opvattingen.

De volgende thema’s komen aan de orde:
Avond 1: Hoe sta ik in het leven?
We staan stil bij het begrip levensbeschouwing en verkennen de geschiedenis van het humanisme (oudheid en renaissance) aan de hand van een aantal beroemde humanisten. In gesprek met elkaar onderzoeken we de vraag welke waarden in ons eigen leven van belang zijn.
Avond 2: Bepaal ik mijn leven zelf?
Deze avond staat in het teken van het thema vrijheid en verantwoordelijkheid. We vervolgen de geschiedenis van het humanisme (verlichting en moderne tijd) en besteden daarnaast aandacht aan de grenzen van onze vrijheid en waar we ons verantwoordelijk voor willen stellen.
Avond 3: Hoe leef ik zinvol?
Het centrale thema op deze avond is de hedendaagse Levenskunst. Met elkaar gaan we aan de slag met de volgende vragen:: waar gaat het voor mij in het leven om? Hoe ga ik om met tegenslagen? Wat geef ons leven zin? Wat voor levenskunst hebben we al in huis?

De bijeenkomsten vinden plaats in het Humangebouw aan de Weteringschans 259, Amsterdam.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.